Zelfstandig ondernemen: Help, ik ben eenzaam en zit in een isolement!

Zelfstandig ondernemen: Help, ik ben eenzaam en zit in een isolement! 1500 868 David Hakkert
In 9 minuten te lezen

“Ik heb een enorm netwerk op LinkedIn, maar zit bijna elke dag op m’n kantoortje thuis in mijn uppie te ploeteren.” “Ik heb elke dag telefoongesprekken met opdrachtgevers, maar toch voelt het eenzaam om thuis te werken.” “Eigenlijk weet ik best wat leuke werkplekken, maar ik merk dat ik steeds tóch niet de moeite neem om daar te gaan werken.” “Ik heb ontzettend leuke partners waarmee ik samenwerk, maar ik zie ze bijna nooit en heb vooral app/mail contact met hen…”

Zomaar wat uitspraken die ik wel eens om mij heen hoor en waar ik mijzelf soms ook best in herken en van kan balen. Maar heb je eigenlijk wel eens écht goed gelezen wat jij eigenlijk bent? Jij bent ‘ZZP-er’, een ‘Zelfstandige Zonder Personeel’. Wat een ontzettend treurige benaming is het eigenlijk! Je bent niet alleen ‘zelfstandig’ maar ook nog eens ‘zonder personeel’. Alsof de overheid je goed op het hart wil drukken dat jij toch wel écht op jezelf aangewezen bent. Hoewel die zelfstandigheid juist één van de meest gehoorde redenen is om ZZP-er te worden, heeft zelfstandigheid, als je niet oplet, ook een behoorlijke keerzijde die maar weinig besproken wordt: eenzaamheid en isolement.

“Kerel, wat loop je nou te zeuren, man!”

Ergens sluimert die eenzaamheid best regelmatig door mijn hoofd als ik weer achter m’n bureautje kruip in mijn tot kantoor omgebouwde slaapkamer. Ik doe m’n best om regelmatig bij partners op kantoor te werken of op Utrecht Centraal met partners af te spreken om samen te werken, maar toch heb ik soms het idee dat ik een beetje afgestompt raak door het veelvuldig ‘alleen zijn’.

Maar goed, als ik als ZZP-er de gevoelens van eenzaamheid door mijn hoofd hoor spoken, hoor ik ook gelijk alle tegenargumenten. “Ja, David, je hebt er zelf voor gekozen kerel! Moet je eens kijken wat je allemaal wél kan doen, een beetje eenzaamheid hoort er gewoon bij hoor. Wat dacht je van alle mensen in loondienst? Die moeten gewoon ‘opdraven’ wanneer hen dat verteld wordt. Dus, wat loop je nou te zeuren?”…

Met meer dan 1.3 miljoen (!) zzp-ers in Nederland kán ik echter niet de enige zijn die deze tegenstrijdigheid ervaart, hoewel je er eigenlijk nooit iemand over hoort. Ondernemers lijken bang voor de term eenzaamheid waardoor er een taboe op rust. Tót een paar weken geleden een student de dappere tweet eruit gooide die een hele boel mensen wakker schudde omtrent eenzaamheid bij studenten… Ook de NOS haakte in.

Vervolgens komen ook de berichten naar buiten over de eenzaamheid onder ouderen, waar zelfs tv reclames aan gewijd worden. Ondanks alle dingen die we tegenwoordig zo goed kunnen regelen en organiseren, is eenzaamheid als een sluipmoordenaar alle lagen van onze samenleving binnengeslopen.

Toen ik weer eens een dagje op het kantoor van een goeie partner werkte en ik het het effect van gezelschap op mijn eigen functioneren nog eens opmerkte kon ik niet meer stil blijven. Dus, tijd om ook mijn steentje bij te dragen en dit onderwerp open te gooien onder ondernemers.

 

Toa Heftiba

Waarom voel ik me als ZZP-er eenzaam?

Dus, tijd om te reflecteren op de afgelopen jaren ondernemen! Waarom laat ik het soms toe om mij eenzaam te voelen, terwijl we in een land wonen van duizend-en-één mogelijkheden? Na eens goed in de spiegel te kijken heb ik een aantal dingen ontdekt waar jij je wellicht ook wel in kan vinden. Vervolgens neem ik je mee in mijn eigen leerproces om los te komen van de eenzaamheid en het isolement.

 1. Gemak – Het is zó gemakkelijk! Laten we eerlijk zijn: gewoon, lekker achter je bureau-tje kruipen (desnoods in je joggingbroek) om je mail te beantwoorden is zoveel makkelijker dan helemaal naar een externe werkplek afreizen, toch? 😅Gemakzucht is voor mij echt een dingetje…
 2. Online – Face-to-face contact is eenvoudig te vervangen dankzij alle digitale mogelijkheden. Althans, dat houd ik mijzelf regelmatig voor. Maar toch merk je op den duur dat mail, appen, en Slacken een bepaalde dimensie mist. Ook hier speelt trouwens weer een stukje gemak mee.
 3. Onbewust – De belangrijkste reden voor mij echter, is dat ik er simpelweg niet aan denk dat ik het nodig heb om onder de mensen te zijn. Door alle dingen die mijn aandacht vragen verzand ik in keihard werken om alles voor elkaar te krijgen, zonder goed rekening te houden met mijn eigen gemoedstoestand en welzijn. Het gevoel van isolement en eenzaamheid overvalt me dan ineens. Ben je ZZP-er? Dan ben jíj verantwoordelijk voor jóuw welzijn.

Dus, daar zit ik dan, een zelfstandige zonder personeel, wat eigenlijk betekent: veelal alleen en zonder mensen om mij heen. Ok, nu sla ik misschien een beetje door en ik moet eerlijk zeggen dat ik het af en toe juist heerlijk vind om helemaal op mijzelf te zijn. Maar waarom is het dan toch zo belangrijk om als ZZP-er onder de mensen te zijn? En hoe krijg je dat dan toch voor elkaar?

 

Alexandru Acea

Samen werken met andere zzp-ers is cruciaal

Ik heb ontdekt dat het cruciaal is dat ik samen werk met andere zzp-ers. En nee, dan bedoel ik niet ‘samenwerken’ maar ‘samen werken’. Of ik nu gewoon mijn mail aan het beantwoorden ben terwijl om mij heen ondernemers bezig zijn met hun eigen werk: we zitten daar als mensen die, hoe verschillend we ook zijn, een bepaalde kern delen. En dat verbindt. Hieronder mijn ontdekkingen tijdens het samen werken met andere ZZP-ers en ondernemers om mij heen:

 1. Inzicht – In de korte interacties of langere gesprekken over willekeurige onderwerpen die je deelt met de ondernemers om je heen, kom je tot inzichten die je helpen in een paar minuten vijf stappen vooruit te zetten, daar waar je in je eentje dagen mee bezig zou zijn. De inzichten en terloopse opmerkingen van gelijkgestemden zijn goud waard.
 2. Feedback – Wat ik ontdekt heb is dat ondernemers automatische een bepaalde cultuur scheppen: iedereen zit in hetzelfde schuitje waarin je jouw eigen boontjes moet doppen. Ondernemers lijken van nature scherper te zijn op hun eigen besluiten en op die van de ondernemers om hen heen. Het resultaat? Krachtige gesprekken met feedback die soms even een gevoelige snaar kan raken maar je helpt om te groeien. Dit gebeurt niet altijd, maar die momenten zijn uitermate belangrijk.
 3. Focus – De beweging om je heen van andere mensen kunnen je helpen om te focussen. De snelle woordenwisselingen, de manier waarop sommige je ‘afleiden’ met een geintje, de vraag of je nog een kopje koffie wil, de geluiden en bewegingen om je heen helpen je enorm om je werk leuk te houden. Wellicht voelt het alsof je minder tijd aan één stuk door kan knallen, maar het doet je geest zo veel goed, waardoor je jouw werk veel effectiever en efficiënter doet.
 4. Ontnuchterend – Gedachten en emoties gaan minder een eigen leven leiden. Andere mensen om je heen houden je nuchter en geaard, daar waar je in je eentje kan gaan zwemmen in je gedachten, zorgen en twijfels. Dit zal niet voor iedereen gelden, maar voor mij werkt dit echt zo.
 5. Ontspanning – Als laatste is het ook gewoon leuk om bij anderen te zijn! Kom op, je mag ook gewoon een beetje lief zijn voor jezelf: je hoeft je niet schuldig te voelen als je een keertje jouw werkdag gebruikt om tot rust te komen. Oef, die vereist echt wat inspanning om dat inzicht werkelijk te omarmen.

 

Austin Distel

Hoe kan jij als ZZP-er loskomen van eenzaamheid?

Maar goed, allemaal leuk en aardig, maar hoe kan je nu beste dealen met eenzaamheid en isolement? Ik moet eerlijk bekennen dat dit voor mij nog regelmatig een zoektocht blijft. Toch heb ik al wel een aantal dingen geleerd waar jij wellicht ook wat aan hebt.

 1. Jezelf aanpakken – De allerbelangrijkste les: geef jezelf een schop onder je kont! 😅 Neem initiatief om eens een partner of andere ZZP-er in de omgeving uit te nodigen om samen te werken in een leuk hipster tentje of werkplek: die zijn er tegenwoordig genoeg. En zorg ervoor dat je zo min mogelijk redenen kan bedenken waarom het toch wat gemakkelijk zou zijn om thuis te blijven hangen. Vraag bijvoorbeeld een zakelijke OV-chipkaart aan zodat je altijd kan reizen.
 2. Uit je comfort zone – Op social media zijn verschillende groepen van ZZP-ers te vinden waar jij je voor kan aanmelden. Hoewel Facebook als individueel platform wat lijkt af te sterven, is het nog steeds een krachtig platform voor groepen mensen die zoeken naar verbinding. Durf uit die comfort zone te stappen en stel in zo’n groep eens de vraag of er ondernemers in jouw omgeving zijn die eens willen ontmoeten.
 3. Ga er zelf op uit – Heb je even geen ondernemers in je omgeving om mee samen te werken? Ga er zelf op uit! Alleen al de bewegingen en de geluiden om je heen van dat kleine tentje om de hoek doen je goed. Of ga gewoon eens als fotograaf naar de Media Markt om camera’s te kijken, zonder er eentje te kopen! Jezelf ertoe zetten om een andere omgeving op te zoeken gaat je gegarandeerd goed doen: je dwingt je gedachten in een ander patroon, je hoofd komt tot rust, je komt tot nieuwe inzichten en je zal merken dat je daarna veel effectiever je werk kan doen.
 4. Zelfreflectie – Daarnaast is het belangrijk dat je waakzaam blijft en jezelf blijft scannen. Probeer er een gewoonte van te maken je dag te beginnen met de vraag: Waar heb ik vandaag behoefte aan? Ben ik verzand in het alleen werken? Ben ik happy om vandaag alleen achter mijn bureau te zitten? Of heb ik behoefte aan iets anders? Probeer geen slachtoffer te worden van de sleur die steeds op de loer ligt.
 5. Jouw inbreng – Wat doe jij tegen eenzaamheid? Laat het hieronder weten in de reacties!

Slotsom

Het zal een dagelijkse uitdaging blijven om hier de juiste weg in te vinden, maar ik geloof in mijzelf en ik geloof in jou! 😊Je bent namelijk een ZZP-er, wat betekent dat je dapper bent en een bak aan doorzettingsvermogen hebt.

Ook kan ik me voorstellen dat jij die eenzaamheid wel herkent maar misschien heel anders ervaart. Of misschien heb jij voor jouzelf hét ideale antwoord gevonden. Schroom niet, en deel hem hieronder: ik ben benieuwd naar wat jíj te vertellen hebt.

En oh ja, wanneer spreken we eens af? 😅

 

3+
In 9 minuten te lezen

Momentje!

En, heb je iets aan deze blog? 😄 Meld je dan aan en krijg een seintje zodra er een nog zo’n handige blog online komt. Zie ik je daar? 🚀 David3+