Lettertypen aanpassen

De lettertypen die gebruikt worden op de website kan je in één keer aanpassen via de site instellingen. Door het aanpassen van de lettertypen op je website komt jouw merk in één klap tot leven. Voor het kiezen van een lettertype ben je echter wel ‘beperkt’ tot de beschikbare lettertypen van Google Fonts. Ook kan je gebruik maken van Adobe Fonts, maar dit is een ingewikkelder proces en verlangt van je dat je een abonnement aanschaft op Adobe CC.

We gaan dus in deze uitleg uit van Google Fonts. Gelukkig hebben zij meer dan 1200 lettertypen, dus de keuze is reuze. Een ander groot voordeel is dat deze lettertypen geoptimaliseerd zijn voor de meeste browsers en apparaten. Zo weet je zeker dat het lettertype op elk apparaat goed getoond wordt.

Lettertype aanpassen

Ga naar Google Fonts en kies het lettertype dat je wil gebruiken voor de titels en het lettertype dat je wil gebruiken voor de gewone teksten. Ga naar jouw website en klik op het tandwiel in de linker bovenhoek van jouw website, klik op het tabje ‘tekst’. We beginnen met het aanpassen van het lettertype voor de titels.

Ga naar de pagina op Google Fonts waar je het lettertype open hebt staan voor de titels en klik op ‘select this font’ achter de dikte van het lettertype dat je wil gebruiken voor de titels. Een zijmenu klapt nu uit waarin allerlei ingewikkelde dingen staan. Je mag hier bijna alles negeren.

Helemaal bovenaan aan de rechterzijde staat de naam van het lettertype in het blauw. Kopieer en plak deze hele naam in het bovenste veld in de instellingen van je website die je zojuist in een andere tab geopend hebt. Ga weer terug naar de Google Font pagina en onthoud het getal dat rechts onder de blauwe naam van het lettertype staat. Dit getal geeft de dikte aan. In bovenstaand voorbeeld is dat het getal ‘600’. Ga weer naar de instellingen van jouw website en vul dit getal in het veld eronder in.

Let op: dit getal is belangrijk om precies goed in te vullen. Hoewel het op je computer wellicht goed oogt, zal het op verschillende telefoons niet goed ogen. Deze hebben dit getal nodig om het lettertype juist te tonen.

Het veld hier weer onder is om aan te geven hoeveel de letters uit elkaar moeten staan. In de meeste gevallen laat je dit veld leeg, maar soms wil je juist iets meer ruimte tussen de letters als dit past bij jouw merk. Herhaal bovenstaande stappen voor het lettertype van de gewone tekst in de velden eronder.

Adobe fonts gebruiken

Kan je geen lettertype vinden binnen Google Fonts en wil je een lettertype van Adobe gebruiken? Laat het dan even weten via de support afdeling en dan helpen we je hiermee.