De structuur van jouw website

Om goed te kunnen werken met jouw Verse Website, is het handig dat je de logica achter het framework begrijpt. Eigenlijk kun je jouw website beschouwen als een mooi opgemaakt Excel document. Zo’n opmerking doet nogal afbreuk aan het hele concept, maar het is de meest simpele manier om het uit te leggen.

1. Secties

Net als een Excel document bestaat jouw website uit rijen en kolommen, die je kunt vullen met inhoud maar waarvan je ook de hoogte en breedte kunt manipuleren. Al die handelingen kan je gemakkelijk aan de voorkant van jouw website uitvoeren. Voordat we echter bij de Excel opbouw terecht komen, heeft jouw website één extra laagje: secties. Elke pagina bestaat uit secties die de gehele breedte van je scherm beslaan. Binnen elke sectie vind je de ‘excel opbouw’. De secties worden weergegeven met de groene lijntjes en knopjes.

VersGemerkt Verse Website secties

Deze secties zijn nodig om enerzijds jouw pagina’s netjes in te delen en anderzijds bijzondere vormgeving toe te passen op alleen de inhoud van een specifieke sectie. Denk aan een achtergrond afbeelding of een schuine onder- of bovenrand. Je ziet bijvoorbeeld hierboven twee secties boven elkaar, waarbij de bovenste in tweeën in verdeeld en de onderste een donkere achtergrond heeft gekregen.

Deze handelingen kan je op een sectie uitvoeren:

  1. Met het bovenste groene blokje voeg je een extra rij toe boven de huidige rij
  2. Met het onderste groene blokje voeg je een extra rij toe onder de huidige rij
  3. Met het potloodje aan de linkerkant van de sectie (niet zichtbaar op bovenstaande afbeelding)  open je de zijbalk met de opties voor de sectie.

2. Rijen

In de afbeelding hieronder zie je verschillende blauwe vierkantjes. Die accentueren de rij aan waar je op dat moment met jouw muis overheen beweegt. Zie je dat de website ook laat zien dat deze rij uit drie kolommen bestaat (de donker grijze vlakjes)?

Deze handelingen kan je op een rij uitvoeren:

  1. Met het bovenste blauwe blokje voeg je een extra rij toe boven de huidige rij
  2. Met het onderste blauwe blokje voeg je een extra rij toe onder de huidige rij
  3. Als je met je muis tussen twee kolommen in deze rij gaat staan, kan je door je muis ingedrukt te houden, de kolommen breder of smaller maken (door te slepen met je muis)
  4. Met het potloodje aan de linkerkant van de rij open je de zijbalk met extra opties voor de rij.

3. Kolommen en Inhoudselementen

In elke kolom kan je een inhoudselement toevoegen. Door met je muis over een kolom te bewegen, verschijnen oranje knopjes aan de boven- en onderkant van de kolom. Door te klikken op zo’n knopje opent zich de zijbalk met alle inhoudselementen die je kan gebruiken. Hieronder zie je dat je ook tussen al bestaande elementen het oranje knopje vind om een nieuw element toe te voegen.

Verse tip: wist je dat je elk element kunt verslepen naar een andere plek op je pagina? Swoooooosh!

VersGemerkt Verse Website Kolommen en Inhoudselementen