Hoelang gaat mijn website mee? Ontdek het zelf!

Of je nu een WordPress website of een zelfbouw website hebt: ze hebben een houdbaarheidsdatum. Ik leg het je in deze blog uit, zodat jij antwoord kan geven op de vraag: "Hoelang gaat mijn website mee?".

Hoelang gaat mijn website mee? Ontdek het zelf!

Of je nu een WordPress website of een zelfbouw website hebt: ze hebben een houdbaarheidsdatum. Ik leg het je in deze blog uit, zodat jij antwoord kan geven op de vraag: "Hoelang gaat mijn website mee?".

1500 868 David Hakkert
In 11 minuten te lezen

Tsja, het is niet echt een vraag waar je stil bij wil staan als jouw nieuwe WordPress website net live gaat en je een paar duizend euro hebt neergeteld of als je een contract hebt afgesloten bij een zelfbouw website aanbieder zoals Jimdo.

Toch is het een belangrijke vraag die steeds wat meer aandacht krijgt, omdat de website cyclus korter wordt door verschillende aspecten die 20 jaar geleden minder meespeelden. In de jaren ’90 hield je een website zomaar 15 jaar in de lucht, tegenwoordig is de houdbaarheidsdatum zo’n 3 à 4 jaar. Oef! 😳 Maar waarom is die levensduur zo gekrompen? En welk risico loopt jouw website? Ik leg het je uit.

Houdbaarheid WordPress websites
Houdbaarheid zelfbouw websites
Tips bij kiezen WordPress website
Tips bij kiezen zelfbouw website
De ideale middenweg

Waarom gaat mijn website nog maar 3 jaar mee?

Er zijn tegenwoordig, in grote lijnen, twee soorten websites waar je als (kleinere) ondernemer uit kan kiezen: een maatwerk website binnen een systeem zoals WordPress of een zelfbouw website binnen een systeem zoals Jimdo. Beiden hebben hun eigen voor- en nadelen, maar één van de grootste nadelen, die vaak over het hoofd wordt gezien, is dat zij beiden een beperkte tijd meegaan.

Er zijn een aantal factoren die vandaag de dag een veel grotere rol spelen bij het bepalen van de houdbaarheidsdatum van jouw website dan 20 jaar geleden. Ik zet ze hieronder voor je op een rij, zodat je beter begrijpt wat er nú speelt. Vervolgens vertel ik per type website waar jij het meest rekening mee moet houden.

1. Techniek

Deze heb je allicht eerder gehoord. De technieken ontwikkelen zich steeds harder en worden steeds beter, waardoor een website veel sneller veroudert met tot gevolg dat je website bijvoorbeeld minder goed door Google opgepakt wordt en minder snel laad als de website van jouw concurrent.

2. Schaalbaarheid

Een website is steeds vaker de kern van een bedrijf, waardoor die website ook mee moet kunnen groeien met de stappen die het bedrijf zet. Vaak zijn websites daar niet op voorbereid, waardoor de website compleet opnieuw moet worden ontworpen en ontwikkeld: uitermate frustrerend!

Lanceer jouw merk met ons pakket met 10% korting!

'Next Step' pakket | €1.850 €1.665 | Logo, huisstijl, website, 250 visitekaartjes, bedrijfseigen e-mailadres

 

3. Uitstraling

Ook in de online wereld volgen trends elkaar steeds sneller op. Het principe ‘bij de tijd’ blijven is vandaag de dag niet alleen meer leuk, maar ook noodzakelijk voor de effectiviteit van de website. Bezoekers van een website baseren onbewust een stuk van hun vertrouwen op de manier waarop de website zich presenteert: “deze website oogt modern, bij de tijd en verzorgt, ergo: het bedrijf en de producten zullen wel goed en betrouwbaar zijn”. Niet perse de juiste gedachte, maar wel een gedachte waarop ik mijzelf ook regelmatig betrap.

4. Veiligheid

De dreigingen voor de veiligheid van websites worden steeds groter, waardoor de beveiliging van een website veel sneller veel kwetsbaarder wordt, als die niet regelmatig onder de loep wordt genomen. Nu met het hele AVG verhaal is het een nog belangrijker onderdeel. Is jouw website kwetsbaar? Dan zijn persoonlijke gegevens opgeslagen op jouw website gemakkelijker te bemachtigen.

5. Inhoudelijk

Content is koning! Vroeger kon je nog opvallen met spetterende gifjes, effectjes en Word Art titels. Vandaag zal je het echter moeten hebben van actuele, effectieve en vooral waardevolle content. Een blog, portfolio of landingspage die up-t0-date is, is nog nooit zo belangrijk geweest. Is je laatste nieuwsbericht eentje uit 2016? Dan werkt dat simpelweg in jouw nadeel.

Hierboven zie je dus een aantal factoren waarop jij jouw website kritisch kan toetsen. Vaak is het lastig om dit goed in kaart te brengen, omdat je afhankelijk bent van je webbouwer en jij niet de technische kennis hebt om het juist in te schatten. Hieronder loop ik daarom bovenstaande vijf punten per website-type langs, zodat jij kan inschatten waar jij op dit moment staat. Dus: heb jij een WordPress website of een zelfbouw website (Jimdo, Wix, Weebly)?

 

Hoe lang gaat mijn website mee?

Ik heb een WordPress website: Hoelang gaat mijn website mee?

WordPress is verreweg het meest populaire platform voor het bouwen van websites. Logisch: WordPress biedt enorm veel mogelijkheden doordat iedereen uitbreidingen en plugins kan ontwikkelen: the sky is the limit. Het is echter ook direct de grootste achilleshiel van WordPress. Met onderstaande punten kan jij beter inschatten hoe jouw WordPress website ervoor staat en waar voor jou de risico’s liggen.

Techniek WordPress (risico: 9/10)

De stelregel die ik zelf ontdekt heb bij het ontwikkelen van WordPress websites: hoe meer plugins, hoe kwetsbaarder de website. De ontwikkelaar van de betreffende plugin is vervolgens ook van grote invloed. Hoe vaak wordt de plugin bijgewerkt? Wat vinden anderen van de plugin (reviews)? Werkt de plugin nog samen met de andere plugins als ik hem update? Dit is de zwakste plek voor WordPress sites. Dus, hoeveel plugins heb jij geactiveerd staan?

Schaalbaarheid WordPress (risico 5/10)

Mits jouw website goed gebouwd is biedt het open karakter van WordPress juist veel mogelijkheden op het gebied van schaalbaarheid, waardoor jouw website mee kan groeien met jou en jouw merk.

Is je WordPress website echter minder ‘goed’ gebouwd (veel plugins, veel losse code, veel aanpassingen aan de kern van WordPress) dan is het opschalen vragen om moeilijkheden. Is je website op de groei ontwikkeld? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Dit is te peilen hoeveel moeite en uren het jouw webbouwer kost om aanpassingen door te voeren.

Uitstraling WordPress (risico 4/10)

Ook dit hangt af van hoe je website is gebouwd. Draait jouw website op een professioneel en uitgebreid thema? Dan krijg je vaak ook de mogelijkheden om je website qua uitstraling gemakkelijk aan te passen, door de updates die thema ontwikkelaars uitbrengen. Is je WordPress website helemaal op maat gemaakt? Dan zijn de mogelijkheden uiteraard eindeloos! Maar daar hangt dan ook vaak een fiks prijskaartje aan.

Veiligheid WordPress (risico 8/10)

Dit is de op één na grootste bedreiging voor de levensduur van jouw WordPress website. De meeste sites op het internet draaien op WordPress. Goed: daardoor zijn er talloze (technische) mogelijkheden. Slecht: daardoor zijn die websites ook een populaire prooi voor hackers.

Wil je dit risico verlagen? Kijk dan even of je plugins, WordPress versie en thema up-to-date zijn. Ook al biedt het geen garantie, een bijgewerkte WordPress website is veiliger. Oh, en ik ben fan van Wordfence: een gratis plugin die al voor een groot gedeelte je website beschermt. Het goed instellen van de plugin kan echter wel wat technische kennis vereisen.

Inhoudelijk WordPress (risico 7/10)

Dit risico hangt niet perse af van WordPress, maar eerder van jou (vandaar dat het risico zo hoog is, ik weet namelijk wat een uitdaging het is om je website inhoudelijk up-to-date te houden 😅). Toch speelt jouw website hierin wel een rol. Is de achterkant van jouw site ingewikkeld? Reageert je website langzaam als je deze bewerkt? Dan ben je minder gemotiveerd om content in de vorm van blogs, portfolio projecten en pagina’s te maken.

Als je WordPress eenmaal onder de knie hebt, dan kom je hier wel uit, al blijft het op veel vlakken een onnatuurlijk en relatief traag platform en is de leercurve hoog en lang.

Dus, nu weet je in grote lijnen hoe jouw website ervoor staat! Heb je twijfels? Stuur mij gerust eens een mailtje en ik kijk je website gratis voor je na.

 

Hoe lang gaat mijn website mee?

Ik heb een zelfbouw website: Hoelang gaat mijn website mee?

Heb je niet de behoefte om groter bedrag neer te leggen voor een WordPress website? Dan is de kans groot dat je gekozen hebt voor een mooie, alternatieve oplossing als Jimdo, Wix en Weebly. Het grappige is, dat deze partijen qua risico juist precies het tegenovergestelde scoren als WordPress: daar waar WordPress hoog scoort, scoren deze partijen lager en andersom. Let op:

Techniek zelfbouw websites (risico: 3/10)

De techniek onder jouw zelfbouw website is prima! Omdat deze website aanbieders alles strak onder hun eigen controle houden, zijn deze websites vaak prima gebouwd en kunnen zij de techniek onder jouw website ook mee laten groeien met de nieuwe technologische ontwikkelingen. Dat is één van de redenen waarom je een maandelijks bedrag betaald zodat zij dit voor je kunnen verzorgen.

Schaalbaarheid zelfbouw websites (risico 9/10)

Oef, het risico op veroudering is op dit onderdeel het allerhoogst. Omdat de website aanbieders zelf de touwtjes zo strak in handen houden, beperken zij jou daarmee enorm. Voor nu is je website prima, maar wat als jouw bedrijf groeit? Of als jij het liever, op basis van je eigen ervaring, over een andere boeg wil gooien? Dan loop je vast en moet je overstappen naar een ander thema of een WordPress website, met alle gevolgen van dien.

Uitstraling zelfbouw websites (risico 8/10)

Dit risico is ook relatief hoog, om dezelfde reden als bij de schaalbaarheid. Wil jij visuele aanpassingen doen? Dan zal je binnen de regels van het thema moeten blijven die jou aangeboden worden. Je hebt geen toegang tot de code van je site en een verzoek om een extra visuele optie zal niet zomaar gehonoreerd worden.

Veiligheid zelfbouw websites (risico 3/10)

Ok, wellicht begin je het patroon te zien: omdat partijen zoals Jimdo, Wix en Weebly de kaders voor jou als gebruiker zo strak neerleggen, is de veiligheid van jouw website ook veel beter te waarborgen. Elk voordeel heb z’n nadeel, en andersom… 😉

Inhoudelijk zelfbouw websites (risico 4/10)

Ook voor een zelfbouw website hangt de inhoudelijke houdbaarheidsdatum af van jou. Toch is het risico lager dan bij WordPress, omdat het systeem onder deze zelfbouw sites vaak een stuk gebruiksvriendelijker zijn waardoor het dus veel eenvoudiger is (en daarom leuker) om jouw website bij te werken.

Een goede basis onder jouw merk met ons Handboek!

Het Handboek is 100% gratis! Je hoeft niet eens je gegevens achter te laten 😉

De gemiddelden en wat dit voor jou betekent

WordPress komt gemiddeld uit op een risicocijfer van 6.6 uit 10 en zelfbouw websites op een 5.4 uit 10. Maar wat heb jij hier nu aan? Deze kennis helpt je hopelijk om nu alvast na te denken over de langere termijn, zodat op dit moment jij een gedegen keuze maakt met betrekking tot jouw website. Bovenstaand gemiddelde risicocijfer is wat dat betreft eigenlijk niet eens zo interessant. Het gaat vooral over de losse onderdelen en hoe jij verwacht dat jij jouw website gaat gebruiken. Dat jouw website een bepaalde levensduur heeft staat buiten kijf, maar met bovenstaande kennis kan jij een goed overwogen keuze maken welke risico’s jij wel en welke jij niet wil nemen.

Hieronder een aantal tips om mee te nemen als jij jouw website laat ontwikkelen in WordPress of jijzelf aan het bouwen gaat met een zelfbouw website.

Tips als je kiest voor een WordPress website:

  1. Overleg met je webbouwer in welke mate hij/zij betrokken blijft, ook nadat je website online staat. Kan je gebruik maken van een onderhoudspakket? Doe dat dan ook zeker, om de grootste risico’s zo klein mogelijk te maken.
  2. Maak je gebruik van een al eerder ontwikkelde template? Of wordt jouw WordPress website vanaf de grond opgebouwd? Optie 1 geeft je het voordeel dat het template, mits deze van een goede ontwikkelaar komt, netjes bijgewerkt wordt en deze templates vaak heel erg uitgebreid zijn zodat je kan opschalen. Optie 2 heeft als voordeel dat je meer controle hebt over de code van jouw website. Het laten uitbreiden van jouw website is echter wel kostbaar.
  3. Zorg ervoor dat er elke week (minimaal) een backup gemaakt wordt van jouw website en dat je een plugin, zoals WordFence, hebt draaien op jouw website, om de meest voorkomende aanvallen af te slaan.
  4. Kijk tijdens het ontwikkelen van jouw website niet alleen naar de voorkant, maar ook naar de achterkant! Is deze zo ingericht dat jij gemakkelijk zelf content kan plaatsen en aanpassen? Dit is belangrijker dan je wellicht denkt.

Tips als je kiest voor een zelfbouw website:

  1. Het is leuk als je nu alleen tekstpagina’s nodig hebt op je website, maar wat verwacht jij van de toekomst? Zou jij bijvoorbeeld over een paar jaar ook een webshop willen? Zorg ervoor dat de aanbieder van de websites én het thema jouw toekomstplannen ondersteunen.
  2. Bekijk alle mogelijkheden van het thema dat je kiest. Kijk niet alleen naar de stijl en sfeer, maar kijk ook rond naar alle visuele mogelijkheden. Het is uitermate frustrerend als je steeds tegen die muren loopt, zeker omdat de aanbieders van zelfbouw websites specifieke wensen meestal niet doorvoeren.
  3. Stel je er alvast op in dat een zelfbouw websites niet afdoende zal zijn, zodra jouw bedrijf gaat groeien. Bereid je er nu alvast, financieel en mentaal, op voor dat je dan de stap moet zetten naar een ander thema of een WordPress website, zodat het je niet overvalt zodra het zover is.

De gedroomde middenweg: is het mogelijk?

Het liefst heb je een website die zo laag mogelijk scoort op alle risico’s, maar dat lijkt niet echt haalbaar. Of wel? De tussenweg zou een systeem zijn waarbij de kern strakke kaders heeft om de veiligheid en de techniek te waarborgen maar waarin een ontwikkelaar de ruimte heeft om zelf zijn gang te gaan om de schaalbaarheid en uitstraling te vergroten wanneer nodig.

Als vervolgens het systeem een gebruiksvriendelijke manier aanbiedt om de content van jouw website aan te passen zodat ook inhoudelijk de website gemakkelijk up-to-date te houden is, dan heb je goud in handen. Wat een droom!

Nou, laat ik je uit de droom helpen: er bestaat al een tijdje een platform waarmee die gedroomde middenweg werkelijkheid is geworden 🤯. Een platform, ontworpen door Hollandsche jongens, waarop ik een ijzersterke template heb ontwikkeld. Zo heb jij een website die veilig is, altijd onderhouden wordt, gemakkelijk zelf aan te passen is en uitgebreid kan worden in de toekomst. Wat wil je nog meer? Neem hier eens een kijkje!

3+
In 11 minuten te lezen

Momentje!

En, heb je iets aan deze blog? 😄 Meld je dan aan en krijg een seintje zodra er een nog zo’n handige blog online komt. Zie ik je daar? 🚀 David3+